fbpx

 

Frågor & Svar - Trainees  

Vad gör man som trainee? Som trainee deltar du aktivt i alla sysslor ombord, från att hantera segel och stå till rors till att laga mat och skrubba däck tillsammans med de andra i besättningen. Eftersom det är ett race är förbjudet att starta motorn under racet och därför seglar man dygnet runt i ett par dygn. Du lär känna de andra i besättningen bra och ni får uppleva havet både på dagen och natten. Självklart får du ökade kunskaper om segling men framför allt kommer du att ha väldigt roligt och få vänner och erfarenheter som varar hela livet. 

I hamnarna tar du del av Tall Ships Race-evenemangen, så som fester, konserter, tävlingar mellan besättningar, fartygsbesök och ibland ordnas det egna visningar för andra besättningar. Du får också möjlighet att ta del av de turistaktiviteter som erbjuds i staden, delta i crew parade där besättningarna går tillsammans till prisutdelningen från racet. I varje hamn ordnas även ett Crew partyt som är för alla besättningar och trainees. Det är i hamnarna du lär känna människor från olika fartyg och under cruise-in-company kan du testa på att segla på olika sorters fartyg under dagsseglatser.

Vad är cruise in company? Cruise in company är en sträcka av Tall Ships Races där fartygen inte tävlar mot varandra utan flottan seglar tillsammans på dagarna och umgås på kvällarna. Under cruise in company är det tillåtet att byta fartyg och då kan du passa på att segla på fartyg stora som Pommern en dag, fartyg i storlek med Albanus nästa och kanske på ett fartyg i storlek med en större familjebåt en tredje dag, alla från olika delar av världen. 

Hur många dagar tar en resa? En sträcka i Tall Ships Races tar ungefär fem till åtta dagar att segla. Dock beror det på väder och vind, så även om det är planerat att ta exempelvis fem dagar kan det ibland gå snabbare och ibland längre. För att hinna i tid till evenemangen i hamnarna så kan man ibland vara tvungen att avbryta racet och kör till nästa hamn. Som trainee ska du räkna med att åtminstone tio dagar går åt för hela äventyret. 

Vad kostar det att åka som trainee? Tack vare våra sponsorer kostar det bara 300€ att segla som trainee. I priset ingår hela upplevelsen, även resorna från Åland till och från fartyget. Om du får upplevelsen sponsrad, ska du stå till sponsorns förfogande och dela med dig om din upplevelse till havs med sponsorn. Detta innebär att du även kan synas på sponsors sociala medier eller hemsida.

Man kan även finansiera hela resan själv för att säkerställa att man får en plats, då kostar det 1500€. Utöver dessa alternativ kan man ansöka om ett stipendium av STI för att få resan finansierad. Detta gör man via sailtraininginternational.org.

Vad är inkluderat i ett traineepaket? Ett traineepaket involverar resan till fartyget för att mönstra på, fartygsavgiften för en sträcka som inkluderar runt fem till åtta dagar till sjöss och tre till fyra dagar i hamn. När du är i hamn bor du fortfarande ombord på fartyget som du är trainee på. Ombord på fartyget är all mat och dryck inkluderat för alla trainees och besättningsmedlemmar.  

Behöver jag tidigare erfarenhet? Nej, som blivande trainee behöver du ingen tidigare erfaret av segling eller för att delta i Tall Ships Races.

Vem kan jag kontakta gällande frågor angående racet? Tall Ships Races Mariehamns trainee-rekryterare hjälper dig med allt du behöver veta innan du åker iväg. Oss kan du nå på vår e-post trainee@tallshipsmariehamn.ax

Kan jag åka med en kompis? Ja, ni kan båda ansöka om en trainee-plats och be om att få bli placerade på samma fartyg. Fyll i kompisens namn i intresseanmälans sista del var det finns en ruta för kommentarer eller önskemål. 

Kan jag välja fartyg själv? Det kan du till viss mån och vi kommer att göra vårt yttersta för att tillsammans hitta ett lämpligt fartyg för just dig som motsvarar dina förväntningar.

Hur ska jag gå till väga om jag vill segla på den åländska galeansen Albanus? Albanus har ett eget anmälningsformulär på deras hemsida (albanus.ax) och vet du redan nu att du vill segla på Albanus kan du gå in och anmäla dig där. Albanus deltar i samltiga race och välkomnar alla ungdomar i åldern 15-25 och priset för att delta är 15€ per dag plus resa till och från hamnen. Tall Ships Races Mariehamns sponsorerade platser kommer i första hand att gå till icke-åländska fartyg. 

Behöver jag en försäkring? När du är på fartyget gäller fartygets P&I-försäkring, men för resorna till och från behöver du en egen reseförsäkring som gäller när du reser till och från hamn och befinnner dig iland. 

Vad händer om jag blir sjösjuk? Det finns sjösjukepiller och medicinsk utrustning ombord ifall du skulle bli sjösjuk. Vanligtvis vänjer man sig efter ett par dagar eller hittar sätt att hantera det. Ett tips är att hålla sig uppe på däck, titta på horisonten och hålla sig midskepps på båten eftersom det gungar minst, där. Som sjösjuk ska man också komma ihåg att dricka och äta och de andra traineesen och besättningen ombord kommer att hjälpa dig och ta hand om dig på bästa sätt. Man ska också komma ihåg att det är olika storlekar på båtarna så det som gungar massor på en båt så känns knappt på en annan. De flesta som har varit sjösjuka under TSR har ändå tyckt TSR-upplevelsen varit värt mödan och det har gått bättre än vad de trott.  

Hur gammal ska man vara för att segla? Det är möjligt att segla som trainee om du har fyllt 15 ,men inte fyllt 26 den dag du går ombord på skeppet. Om du är under 18 år måste du ha målsmans tillstånd för att få åka. 

Vilka är sträckor är det som seglas? Sträckorna för racet 2021 är:

27.6 – 30.7 Klaipeda, Litauen

5.7 – 8.7 Åbo, Finland

15.7 – 18.7 Tallinn, Estland

22.7 – 25.7 Mariehamn, Åland

31.7 – 3.8 Szczecin, Polen

Utöver detta seglas ett till race samma sommar:

12.8-15.8 Falmouth, England

26.8 – 29.8 A Couña, Spanien

2.9 – 5.9 Lissabon, Portugal

9.9 – 12.9 Cádiz, Spanien

Vad pratas det för språk ombord? Det huvudsakliga kommunikationsspråket för evenemanget är engelska. Besättningen ombord på fartygen pratar engelska, men kan också ha ett lokalt arbetsspråk. Instruktioner och undervisning kan därför ske antingen på engelska pch på det lokala arbetsspråket, men som trainee förväntas du klara dig med engelska. Ombord kommer du säkerligent få höra och prata flera olika språk ombord eftersom det ofta deltar trainees från världens alla hörn.  

Kan jag segla fler än en sträcka? Eftersom antalet sponsorerade platser är begränsade prioriterar vi därför att dela ut en sträcka var till varje trainee. Önskar du att få segla flera sträckor kan du därför behöva betala övriga sträckor själv. Du kan fylla i alla fyra sträckor i intresseanmälan, men det är självklart att du får fler än en sträcka sponsorerard. 

Hur ser en dag ombord ut? Läs gärna Eleonoras och Henriks berättelse från sitt äventyr där de beskriver hur livet ombord såg ut under deras tid ombord på Statsraad Lehmkul och Morgenster. Till havs är ingen dag den andra lik. Samtliga ombord på fartyget går på vaktschema och är uppe på däck och arbetar i olika arbetspass på fyra timmar. Du kommer att bli indelad i en vakt och arbeta på däck totalt åtta timmar per dag, fyra på dagen och fyra på natten. Utöver detta hjälper traineesen vanligtvis till med matlagningen ombord. Vaktpassen är indelade i fyra timmars sektioner, t.ex. 04:00-08:00, 08:00-12:00 och 12:00-16:00 och under vaktpassen kan du få sätta segel, navigera, klättra i riggen eller se till att skeppet är i skinande skick. Mellan vaktpassen har du fritid och då finns det tid att njuta av andra saker ombord och återhämta dig. 

Utöver vaktpassen finns det mycket att göra ombord, bland annat att ta hand om skeppet! Läs mer om hur en dag ombord kan se ut här

Vad ska jag ta med mig? A och O är att packa lätt inför resan och att packa i en mjuk sportväska, då det finns begränsat med plats för bagage.

 • Pass eller giltigt ID-kort
 • Kopia av ditt försäkringskort/kopia på försäkring
 • Två par skor, exempelivs gympaskor och stövlar 
 • Vatten- och vindtät jacka och vatten-och vindtäta byxor
 • Varm tröja och/eller fleece, t-skjortor. Packa för alla sorts väder tänk på att det kan vara både 25 grader och strålande sol, men också kuling och kyla.
 • Ett varmt underställ, underkläder, strumpor och pyjamas.
 • Shorts och arbetsbyxor
 • Sandaler (som hålls på fötterna om du klättrar)
 • Keps och mössa, seglingshandskar är också att föredra
 • Toalettartiklar (i små förpackningar) och handduk
 • Solglasögon och solkräm
 • Fickpengar
 • Medicin för sjösjuka och andra personliga mediciner
 • Kontrollera med fartyget om du ska ha med egna sängkläder eller sovsäck
 • Festivalkläder för hamnfestligheter

Extra: Kamera, ficklampa, våtservietter, lite ryggsäck/väska att ha iland, instrument, papper och penna, utklädningskläder för crew parade, snacks.

Packa varmt och lätt. Vattentäta påsar håller packningen i ordning och är bra att ha för att hålla koll på sina saker ombord.

Fungerar mobilen ombord – finns det wi-fi ombord? Du ska inte räkna med att det finns wi-fi ombord på fartyget och det kan vara dålig eller ingen mobiltäckning när man befinnner sig mer än 20 sjömil från närmaste kust. Alla värdhamnar har ett Crew Center var man kan använda wi-fi. Njut av en digital detox!

Vad får jag ut av att segla som trainee? Att åka ut och segla som trainee ger dig många nya och värdefulla färdigheter, främst är det en oförglömlig och otroligt rolig upplevelse, fylld av gemenskap och glädje. Vad du bland annat får ut av att delta:

 • Kommunikationsfärdigheter
 • Möter dina rädslor
 • Lär dig klara dig i svåra situationer. Lär dig segla
 • Nya tekniska och praktiska färdigheter Ökad medvetenhet om miljön
 • Lär dig om hållbarhet och den marina miljön
 • Bli modigare och lära dig hantera stress.
 • Lär dig jobba i grupp
 • Lär känna dig själv och hur du fungerar i stressiga & svåra situationer
 • Du stärker ditt CV
 • Mångkulturell upplevelse
 • Nya vänner
 • Ett minne för livet

Hur är säkerheten ombord? Säkerheten ombord kommer alltid i första hand. Alla skepp följer de nationella säkerhetsreglerna samt Sail Training Internationals regler och regleringar.

Hur är säkerheten ombord?Säkerheten ombord kommer alltid i första hand. Alla skepp följer de nationella säkerhetsreglerna samt Sail Training Internationals regler och regleringar. Om du behöver klättra i riggen så kommer du få lära dig hur man gör det på ett säkert sätt och låna godkänd utrustning. Flytvästar finns för alla och livbåtar enligt internationella regler. Alla som seglar kommer även att vara med om säkerhetsövningar och säkerhetsgenomgångar.  

Före ett race Alla skepp måste uppfylla kraven på säkerhets-checklistan innan de får delta i The Tall Ships Races. Dessa måste godkännas innan segelskeppet får delta i racet. Före en seglats får alla trainees en säkerhetsgenomgång.

Under själva racet Alla fartyg tävlar enligt COLREGS ( Internationell förordning för att förhindra kollisioner till sjöss) och STIs tävlings- och seglingsregler. Beslutet att inleda och fortsätta alla etapper eller händelser är den enskilde kaptenens/ befälhavarens ansvar. Du kan hitta lämpliga kontaktuppgifter för varje enskilt fartyg på STIs hemsida.

Radiorapportering sker två gånger dagligen mellan fartyget och ett utsett kommunikationsfartyg. Detta är för att kontrollera skeppets position och är en möjlighet att ange säkerhetsuppdateringar

Vad är Sail Training International (STI)? STI är en internationell organisation med medlemmar i 29 länder som jobbar för att ungdomar världen över ska få lära sig segla. STI ordnar race och regattor runt om i världen varje år. År 2007 blev STI nominerades till Nobel Fredspris på grund av deras verksamhet.

Hur kan jag förbereda mig för The Tall Ships Races? Var aktiv på sociala medier, följ @tallshipsmariehamn och @tallshipsraces på Instagram och Facebook för att läsa intressanta artiklar om evenemanget och om tidigare trainee erfarenheter. Kolla att du packat med allt nödvändigt och se till att ha din reseförsäkring i skick och att passet inte har gått ut.

Om du befinner dig på Åland under våren kan du delta i ett förberedande sail training-program där vi kommer att testa olika moment som kan vara bra att kunna när du väl mönstrar på. När du skickat in din intresseanmälan kommer du att få mera information om detta. 

Besättningen kommer att ta väl hand om dig och få dig att känna dig som hemma så fort du kliver ombord!

 

Copyright 2017 © Free for editorial use image, please credit: Sail Training International For more information please contact ben.clark@sailtraininginternational.org.