Frågor & Svar - Trainees

Här listar vi några av de vanliga frågorna vi fått om att vara trainees. 

Besättningen kommer att ta väl hand om dig och få dig att känna dig som hemma så fort du kliver ombord! 

Vad gör man som trainee?

Som trainee deltar du aktivt i alla sysslor ombord, från att hantera segel och stå till rors till att laga mat och skrubba däck tillsammans med de andra i besättningen. Eftersom det är ett race är det förbjudet att starta motorn under racet och därför seglar man dygnet runt i ett par dygn. Du lär känna de andra i besättningen bra och ni får uppleva havet både på dagen och natten. Självklart får du ökade kunskaper om segling men framför allt kommer du att ha väldigt roligt och få nya vänner och erfarenheter som varar hela livet. 

I hamnarna tar du del av Tall Ships Race-evenemangen, så som fester, konserter, tävlingar mellan besättningar, fartygsbesök och ibland ordnas det egna visningar för andra besättningar. Du får också möjlighet att ta del av de turistaktiviteter som erbjuds i staden, delta i crew parade där besättningarna går tillsammans i ett långt tåg genom staden. I varje hamn ordnas även ett Crew partyt som är för alla besättningar och trainees. Det är i hamnarna du lär känna människor från olika fartyg och under cruise-in-company kan du testa på att segla på olika sorters fartyg under dagsseglatser.

Behöver jag tidigare erfarenhet?

Nej, som blivande trainee behöver du ingen tidigare erfarenhet av segling.

Vad kostar det att åka som trainee?

Tack vare våra sponsorer kostar det inte att segla som trainee. Du betalar endast för resorna från Åland till och från fartyget. Sponsorn vill gärna att du delar med dig av din upplevelse till havs. Det innebär att du även kan synas på sponsorns sociala medier eller hemsida.

Man kan även finansiera hela resan själv för att säkerställa att man får en plats. Utöver dessa alternativ kan man ansöka om ett stipendium av STI för att få resan finansierad. Detta gör man via sailtraininginternational.org

Vilka är sträckor är det som seglas i tävlingen?

Sträckorna för racet sommaren 2024 går mellan Klaipèda, Helsingfors, Tallinn, Åbo, Mariehamn och Szczecin.
The Tall Ships Races 2024 - Sail On Board (sailtraininginternational.org)

Sträckorna sommaren 2023 går mellan Den Helder, Hartlepool, Fredrikstad, Lerwick och Arendal.
The Tall Ships Races 2023 - Sail On Board (sailtraininginternational.org)

Hur många dagar tar en resa?

En sträcka i Tall Ships Races tar ungefär fyra till åtta dagar att segla. Dock beror det på väder och vind, så även om det är planerat att ta exempelvis fem dagar kan det ibland gå snabbare och ibland längre. Som trainee ska du även räkna med resdagar till och från hamnarna. 

Vad är Cruise in Company?

Cruise in Company är en sträcka av Tall Ships Races där fartygen inte tävlar mot varandra utan flottan seglar tillsammans på dagarna och umgås på kvällarna. Under Cruise in Company är det tillåtet att byta fartyg och då kan du passa på att segla på fartyg stora som Pommern en dag, fartyg i storlek med Albanus nästa och kanske på ett fartyg i storlek med en större familjebåt en tredje dag, alla från olika delar av världen.

Vad är inkluderat i ett traineepaket?

I paketet ingår fartygsavgiften för en sträcka som inkluderar runt fyra till åtta dagar till sjöss och tre till fyra dagar i hamn. När du är i hamn bor du ombord på fartyget och all mat och dryck är inkluderad ombord för alla trainees och besättningsmedlemmar. Resa till och från hamnarna betalas själv. 

Vem kan jag kontakta gällande frågor angående racet?

Tall Ships Races Mariehamns trainee-rekryterare hjälper dig med allt du behöver veta innan du åker iväg. Oss kan du nå på vår e-post trainee@tallshipsmariehamn.ax

Kan jag åka med en kompis?

Ja, ni skickar båda in varsin ansökan om en trainee-plats och ber om att få bli placerade på samma fartyg. Fyll då i kompisens namn och er önskan i rutan för kommentarer i formuläret för ansökan (intresseanmälan). 

Kan jag välja fartyg själv?

Det kan du till viss mån och vi kommer att göra vårt yttersta för att tillsammans hitta ett lämpligt fartyg för just dig som motsvarar dina förväntningar.

Behöver jag en försäkring?

När du är på fartyget gäller fartygets P&I-försäkring, men för resorna till och från hamn behöver du en egen reseförsäkring som gäller resan samt när du befinner dig iland. 

Vad händer om jag blir sjösjuk?

Det finns sjösjukepiller och medicinsk utrustning ombord ifall du skulle bli sjösjuk. Vanligtvis vänjer man sig efter ett par dagar eller hittar sätt att hantera det. De flesta som har varit sjösjuka under en seglats har ändå tyckt att det gick bättre än vad de trott och att hela upplevelsen varit värt mödan.  

Ett tips är att hålla sig uppe på däck, titta på horisonten och hålla sig midskepps på båten eftersom det gungar minst, där. Som sjösjuk ska man också komma ihåg att dricka och äta. Andra trainees och besättningen ombord kommer att hjälpa dig och ta hand om dig på bästa sätt.

Hur gammal ska man vara för att segla?

Det är möjligt att segla som trainee när du har fyllt 15, men inte fyllt 26, den dag du går ombord på skeppet. Om du är under 18 år måste du ha målsmans tillstånd för att få åka. 

Vad pratas det för språk ombord?

Det huvudsakliga kommunikationsspråket för evenemanget är engelska. Besättningen ombord på fartygen pratar engelska, men kan också ha ett lokalt arbetsspråk. Instruktioner och undervisning kan därför ske antingen på engelska och på det lokala arbetsspråket, men som trainee förväntas du klara dig med engelska.

Du får säkert höra och prata flera olika språk ombord eftersom det ofta deltar trainees från världens alla hörn.  

Kan jag segla fler än en sträcka?

Eftersom antalet sponsorerade platser är begränsade prioriterar vi därför att dela ut en sträcka var till varje trainee. Önskar du att få segla flera sträckor kan du därför behöva betala övriga sträckor själv. Du kan fylla i alla fyra sträckor i intresseanmälan, men det är inte självklart att du får fler än en sträcka sponsrad.

Hur ser en dag ombord ut?

Till havs är ingen dag den andra lik. Samtliga ombord på fartyget går på vaktschema och är uppe på däck och arbetar i olika arbetspass på fyra timmar. Du kommer att bli indelad i en vakt och arbeta på däck totalt åtta timmar per dag, fyra på dagen och fyra på natten. Utöver detta hjälper trainees vanligtvis till med matlagningen ombord. Vaktpassen är indelade i fyra timmars sektioner, t.ex. 04:00-08:00, 08:00-12:00 och 12:00-16:00 och under vaktpassen kan du få sätta segel, navigera, klättra i riggen eller se till att skeppet är i skinande skick. Mellan vaktpassen har du fritid och då finns det tid att njuta av andra saker ombord och återhämta dig. 

Utöver vaktpassen finns det mycket att göra ombord, bland annat att ta hand om skeppet!

Läs om Henrik och Eleonoras äventyr 2019 på  Statsraad Lehmkul och Morgenster

Läs Lovisas blogginlägg från hennes upplevelser 2018 på Statsraad Lehmkuhl

Vad ska jag ta med mig?

A och O är att packa lätt inför resan och att packa i en mjuk sportväska, då det finns begränsat med plats för bagage.

  • Pass eller giltigt ID-kort
  • Kopia av ditt försäkringskort/kopia på försäkring
  • Två par skor, exempelvis gympaskor och stövlar 
  • Vatten- och vindtät jacka och vatten-och vindtäta byxor
  • Varm tröja och/eller fleece, t-skjortor. Packa för alla sorts väder tänk på att det kan vara både 25 grader och strålande sol, men också kuling och kyla.
  • Ett varmt underställ, underkläder, strumpor och pyjamas.
  • Shorts och arbetsbyxor
  • Sandaler (som hålls på fötterna om du klättrar)
  • Keps och mössa, seglingshandskar är också att föredra
  • Toalettartiklar (i små förpackningar) och handduk
  • Solglasögon och solkräm
  • Fickpengar
  • Medicin för sjösjuka och andra personliga mediciner
  • Kontrollera med fartyget om du ska ha med egna sängkläder eller sovsäck
  • Festivalkläder för hamnfestligheter

ExtraKamera, ficklampa, våtservetter, liten ryggsäck/väska att ha iland, instrument, papper och penna, utklädningskläder för crew parade, snacks.

Packa varmt och lätt. Vattentäta påsar håller packningen i ordning och är bra att ha för att hålla koll på sina saker ombord.

Fungerar mobilen ombord – finns det wi-fi ombord?

Du ska inte räkna med att det finns wi-fi ombord på fartyget och det kan vara dålig eller ingen mobiltäckning när man befinner sig mer än 20 sjömil från närmaste kust. Alla värdhamnar har ett Crew Center där du kan använda wi-fi. 

Njut av en digital detox!

Vad får jag ut av att segla som trainee?

Att åka ut och segla som trainee ger dig många nya och värdefulla färdigheter, främst är det en oförglömlig och otroligt rolig upplevelse, fylld av gemenskap och glädje. Vad du bland annat får ut av att delta:

  • Kommunikationsfärdigheter
  • Möter dina rädslor
  • Lär dig klara dig i svåra situationer
  • Lär dig segla
  • Nya tekniska och praktiska färdigheter Ökad medvetenhet om miljön
  • Lär dig om hållbarhet och den marina miljön
  • Bli modigare och lär dig hantera stress
  • Lär dig jobba i grupp
  • Lär känna dig själv och hur du fungerar i stressiga & svåra situationer
  • Du stärker ditt CV
  • Mångkulturell upplevelse
  • Nya vänner
  • Ett minne för livet!

Hur är säkerheten ombord?

Säkerheten ombord kommer alltid i första hand. Alla skepp följer de nationella säkerhetsreglerna samt Sail Training Internationals regler och regleringar. Om du behöver klättra i riggen så kommer du få lära dig hur man gör det på ett säkert sätt och låna godkänd utrustning. Flytvästar finns för alla samt livbåtar enligt internationella regler. Alla som seglar kommer även att delta i säkerhetsövningar och säkerhetsgenomgångar.

Före ett race Alla skepp måste uppfylla kraven på säkerhets-checklistan innan de får delta i The Tall Ships Races. Dessa måste godkännas innan segelskeppet får delta i racet. Före en seglats får alla trainees en säkerhetsgenomgång.

Under själva racet Alla fartyg tävlar enligt COLREGS ( Internationell förordning för att förhindra kollisioner till sjöss) och STIs tävlings- och seglingsregler. Beslutet att inleda och fortsätta alla etapper eller händelser är den enskilde kaptenens/ befälhavarens ansvar. Du kan hitta lämpliga kontaktuppgifter för varje enskilt fartyg på STIs hemsida.

Radiorapportering sker två gånger dagligen mellan fartyget och ett utsett kommunikationsfartyg. Detta är för att kontrollera skeppets position och är en möjlighet att ange säkerhetsuppdateringar.

Vad är Sail Training International (STI)?

STI är en internationell organisation med medlemmar i 29 länder som jobbar för att ungdomar världen över ska få lära sig segla. STI ordnar race och regattor runt om i världen varje år. År 2007 blev STI nominerade till Nobel Fredspris tack vare sin verksamhet.

Hur kan jag förbereda mig för The Tall Ships Races?

Var aktiv på sociala medier, följ @tallshipsmariehamn på Instagram och Facebook för att läsa intressanta artiklar om evenemanget och om tidigare trainees erfarenheter. Kolla att du packat med allt nödvändigt och se till att ha din reseförsäkring i skick och att passet inte har gått ut.

Copyright 2017 © Free for editorial use image, please credit: Sail Training International For more information please contact ben.clark@sailtraininginternational.org.