Äventyret TSR 2019

hisnande vyer från masten och lugna stunder på däck

HENRIK OCH ELENORAS ÄVENTYR

Allt blir till roliga utmaningar när man seglar Tall Ships Races!

Henrik Nygård och Eleonora von Wetter Rosenthal är två ålänningar som varit med och seglat Tall Ships Races. Båda åkte iväg som trainees under sommaren 2019, och för båda var det en upplevelse för livet. Henrik seglade på den holländska briggen Morgenster och Eleonora på den tremastade norska barken Statsraad Lehmkuhl. Båda mönstrade på i Bergen i Norge och sedan deltog de i racet som gick till Århus i Danmark.

Fin sammanhållning

Henrik hade hoppats få segla på Statsraad Lehmkuhl men han hamnade på Morgenster och det blev jättebra.

- Det var en otroligt fin sammanhållning ombord som jag aldrig skulle vilja byta bort, säger han.

Enligt Henrik var det lätt att få nya kompisar på fartyget. Dels var det roligt att umgås med Morgensters unga besättning, dels lärde han snabbt känna andra trainees.

- Det blir roligt även om man är lite blyg och tillbakadragen. Man gör så många uppgifter tillsammans att man lätt lär känna varandra, konstaterar han.

En känsla av frihet

Som trainee deltar man i många typer av sysslor; hanterar segel, står till rors, arbetar i riggen, lagar mat, städar och diskar, i princip allt som behövs för att livet på fartyget ska fungera. Eleonora, som aldrig hade seglat innan hon steg ombord på Statsraad Lehmkuhl konstaterar att hon lärde sig massor under sin seglats.

- Det roligaste var att arbeta högt uppe i riggen! Jag fick en känsla av frihet när jag var ombord. Man fick ta mycket eget ansvar samtidigt som besättningen alltid fanns där för att hjälpa till om det behövdes, säger hon.

Åländska fartyg på bild

Som trainee får man också en större förståelse för den åländska sjöfartshistorien och alla de sjömän som jobbat på åländska segelfartyg förr i tiden.

- På Morgenster hade de bilder på fartyg uppsatta på väggarna i byssan. När vi började titta på dem såg vi att det var fartyg från åländska redaren Gustaf Eriksons flotta. Där ser man hur stort Åland varit inom sjöfarten, säger Henrik.

Ta chansen och åk!

Både Henrik och Eleonora har bestämt sig för att delta som trainees i Tall Ships Races igen, och båda rekommenderar andra unga ålänningar att göra det samma.

- Man ska våga ta chansen även om det kan kännas lite främmande. Det var väldigt häftigt och upplevelserikt och det mesta man gjorde var roligt eftersom man fick göra det tillsammans med andra, säger Eleonora.

- Gemenskapen var fantastisk och seglingen var något helt annorlunda som man aldrig varit med om förut. Dessutom får man ju resa och se nya platser. Har man kommit så långt att man funderar på att åka så är det bara att göra det, man kommer inte att ångra sig, lovar Henrik.

Den viktigaste uppgiften för Sail Training International (STI), den internationella organisationen bakom Tall Ships Races, är att få ungdomar i åldern 15–25 år att segla som trainees ombord på de fartyg som deltar i kappseglingen.