Bli volontär

HJÄLP TILL SOM VOLONTÄR

Vill du vara med och göra evenemanget till något utöver det vanliga? Då ska du bli volontär för Tall Ships Races Mariehamn 2024!

Hundratals skepp, tusentals besättningsmedlemmar och en folkfest utan dess like. Det är vad som väntar när Tall Ships Races kommer till Mariehamn den 24-27 juli 2024. Vi söker volontärer av alla det slag som vill vara med och göra evenemanget till något utöver det vanliga.

Som volontär bidrar du inte bara till att besättningar och besökare får en fantastisk upplevelse på Åland och reser hem med många fina minnen. Du blir också en del av en stor gemenskap och får nya vänner under resans gång, både bland de andra volontärerna och bland besökarna och fartygens besättningar.

Anmäl ditt intresse i vårt formulär så hjälper vi till med att hitta en rolig volontärsroll för just dig!

Liaison Officer – en nyckelroll

En särskild volontärsroll är den som Liaison Officer. Är du intresserad av att komma riktigt nära ett fartyg och vara länken mellan befälhavare, besättning och oss som organisation är det här din roll.
Är du intresserad av just det här uppdraget kryssar du i det i ansökan.

Typiska frågor & svar

Vad är The Tall Ships' Race

The Tall Ships' Races är en internationell havskappsegling som har arrangerats sedan 1956. I tävlingen deltar allt från stora statliga segelfartyg till mindre privata segelbåtar från många olika länder.
Kappseglingen arrangeras av Sail Training International (STI) som sedan tar hjälp av värdhamnar som arrangerar hamnstoppen varav Mariehamn är en av hamnarna under 2021 års tävling.
STI:s syfte och uppdrag är:


Främja förståelse över nationer och kulturer genom att ge seglingsträning till unga människor runt om i världen och inspirera dem att leva ett tillfredsställande liv.

 • Vi är en ideell internationell organisation som främjar seglingsträning för ungdomar.
 • Vi möjliggör och finansierar ungdomar med olika bakgrund - särskilt de med färre möjligheter - att få utmanande upplevelser och möjligheter att utveckla livskunskaper genom att leva, arbeta och interagera tillsammans.
 • Vi arbetar med hamnar och fartyg för att ge upplevelser och bidra till värdsamhällen genom våra evenemang
 • Vi erbjuder en inspirerande internationell kulturell upplevelse som är en kraftfull symbol för ett bättre samhälle.
Var anmäler jag mitt intresse som volontär?

Man anmäler sig som volontär på hemsidan (https://www.tallshipsmariehamn.ax/sv/bli-volontar/) Detta är enda vägen vi tar emot anmälningar. Detta beror på att vi behöver få samtliga volontärers samtycke att vi lagrar personuppgifter enligt GDPR-regelverket. Samtidigt så svarar du även på frågor som gör det är enklare för oss att tilldela dig den roll som du önskar eller passar för. Det är enkelt att fylla i anmälningsenkäten på hemsidan.

Vad gör man som Liaison Officer (nedan LO)?
 • Liasion Officer (LO) är den roll som vi kommer att behöva flest personer till. Varje gästande fartyg som besöker oss kommer att ha en egen utsedd LO som kontaktperson. Till de största fartygen kommer vi att ha två LO:s per fartyg. Som Liasion Officer behöver man vara över 20 år, ha goda språkkunskaper och bra social förmåga.
 • Som hjälpmedel under evenemanget och för att vi ska kunna ha en helhetskoll på alla gästande fartygs status kommer varje Liasion Officer att arbeta med hjälp av en mobilapp som kommer att innehålla all väsentlig information, dagliga checklistor, chatfunktion till vårt bemannade Liasion Office etc. Datat vi samlar in kommer vi ha stor nytta av gentemot STI som är organisationen bakom Tall Ships Race.

Du är en nyckelperson för att fartygen ska känna sig välkomna, omhändertagna och att de får all det information och service de behöver för att deras Ålandsbesök ska bli den bästa.

Hur väljer ni ut dem som får en roll som volontär eller Liaison Officer?

Genom att du fyller i formuläret på hemsidan (se länk ovan) anmäler du om du är intresserad av rollen som LO eller inte. När vi någon gång i början av 2021 (jan-mars) vet hur många anmälda båtar vi har fått, så kommer vi att börja tilldela fartyg till de som anmält intresse som LO.

Vilka andra roller kan man ha som volontär?

Vi kommer att behöva flertalet olika volontärsroller. Vi jobbar löpande med att kartlägga behovet av volontärer så anmäl dig på hemsidan, skriv dina intresseområden så hoppas vi kunna hitta den roll som du önskar.

Hur får man löpande information som volontär om vad som är på gång inom evenemanget?

Efter att du lämnat in din anmälan som volontär kan du ansöka om medlemskap i Facebookgruppen ”TSR Volontär Mariehamn 2021”. I denna grupp informerar vi löpande om arbetet framåt med evenemanget. Vi kommer också bjuda in till några informationstillfällen och utbildningar under höst, vinter och vår.

Hur gammal måste man vara?

Som LO behöver du vara minst 20 år. För vissa övriga roller kommer man säkerligen kunna vara minderårig med målsmans tillstånd. Vi har inte klart med vilka typer av roller detta gäller ännu men uppdaterar löpande på hemsidan.

Hur många timmar arbetar man per pass?

Vi har inte schema för arbetspass ännu. Som Liasion Officer så är man kontaktperson för sitt fartyg under hela evenemanget men vi kommer att organisera upp det så att flera LO:s kan gå samman och täcka upp för varandra under evenemanget. Till vår hjälp har vi även Liasion Office som är öppet dygnet runt under evenemanget dit även fartygen kan vända sig direkt.

Arbetar man alla dagar 22-25 juli?

Vid anmälan vill vi att man anger vilka dagar man tror sig kunna arbeta. Beroende på roll så kommer vi sedan att skapa scheman med hur man arbetar.

Får man betalt?

Nej, men du får erfarenheter för livet, nya internationella vänner och en rolig upplevelse. Som volontär får du efter genomfört uppdrag ett arbetsintyg som du har nytta av i framtiden när du söker arbete etc. Det är ett fint uppdrag att ha på sitt CV.

Vilka är arbetsuppgifterna?

Det beror på vilken roll man har. För Liasion Officer (se ovan). För övriga volontärer återkommer vi med beskrivningar av roller.

Vilka språk ska man kunna tala?

Svenska men då det är ett internationellt evenemang så är engelska en förutsättning för att kunna kommunicera med våra gästande fartyg. Har du andra språkkunskaper så kommer evenemanget vara en enorm möjlighet att få använda detta då besökande fartyg kommer ifrån hela världen.

Får man arbetskläder?

Det kommer att finnas volontärskläder som man får om man är med under merparten av evenemanget. För personer som snabbt hoppar in en kort tid kommer lånekläder att finnas.

Får man mat?

Volontärer kommer att få mat. Tillsammans med Mariehamns stad kommer vi att se hur vi kan arrangera dessa måltider. Vi har redan idag åländska företag som tackat ja till att bidra med mat till volontärerna.

Vem bestämmer vad jag ska göra under 22-25 juli?

Det finns en organisation för evenemanget bestående av sex ansvarsområden;

 • Area
 • Harbour
 • Liasion, Trainee & vessel recruitment
 • Transport & communications
 • Social
 • Finance
 • Marketing & media

Inom varje ansvarsområde så finns personer som kommer att organisera upp de olika volontärsrollerna i respektive område.

Jobbar man ensam eller i par?

Beror helt på roll men oavsett ska man ha stöd i arbetet och kommer inte lämnas utan möjlighet till att få hjälp

Får jag någon utbildning?

Vi kommer att arrangera olika träffar inför evenemanget där man kommer att få information av olika slag. För vissa roller kan det evenemanguellt tillkomma någon specifik utbildning.

Ska jag ha gjort något likande innan?

Nej inte nödvändigtvis. På Åland är vi vana att jobba med turism och besöksnäring och detta ska vi visa upp under evenemanget genom ett professionellt och positivt värdskap. Vi vill att du har detta mindset.

Vad har vi för regler kring volontärskapet?

Som volontär arbetar du ideellt men du är samtidigt en representant för evenemanget. Det innebär att du även representerar våra sponsorer och i slutändan Åland som destination. Tillsammans ska vi visa upp det bästa av Åland och vi hoppas att alla volontärer vill bidra till detta.

Får jag delta i de evenemang som anordnas för fartygens besättningar?
 • Det kommer att arrangeras olika evenemang för fartygen. En del av dessa evenemang kommer att innebära att även arrangören kommer att ha ett lag med i tävlingen.
 • I övrigt kommer du ha stora möjligheter att vara med och uppleva pulsen och aktiviteterna under evenemanget.
Kan jag gå på Rock-Off när jag är ”i tjänst”?

Det beror på vad som menas med ”i tjänst”. När du är volontär ska du ha volontärskläderna på dig vilket innebär att du inte får t.ex. förtära alkohol. Däremot får du gärna delta och besöka alla arrangemang när du inte agerar som volontär.

Frågor?

Vill du bara fråga något om att vara volontär? Ta då kontakt via e-post volunteer@tallshipsmariehamn.ax