Bli volontär

HJÄLP TILL SOM VOLONTÄR

Vill du vara en del av ett oförglömligt evenemang, en folkfest som engagerar hela Åland? Då ska du anmäla dig som volontär till Tall Ships Races Mariehamn 2024!

Ett hundratal skepp, tusentals besättningsmedlemmar och en folkfest utan dess like. Det är vad som väntar när Tall Ships Races kommer till Mariehamn den 24-27 juli 2024. Som volontär blir du en del av ett viktigt team, som ställs inför roliga utmaningar.

Du bidrar till att besättningar och besökare får en fantastisk upplevelse på Åland och reser hem med många fina minnen. Du blir också en del av en stor gemenskap och får nya vänner under resans gång, både bland de andra volontärerna och bland besökarna och fartygens besättningar.

Skicka in en intresseanmälan via vårt formulär. Där kan du välja vad du helst vill jobba med. Det finns uppgifter att jobba med redan nu i vår. Välkommen som volontär till Tall Ships Races!

Liaison Officer – en nyckelroll

En särskild volontärsroll är den som Liaison Officer. Är du intresserad av att komma riktigt nära ett fartyg och vara länken mellan befälhavare, besättning och oss i organisation är det här din roll. Är du intresserad av just det här uppdraget kryssar du i det i ansökan.

Kortfattat från infoträffen

Vi höll en stor informationsträff 5 september 2023  för intresserade på Ålands sjöfartsmuseum. Vill du veta mer så finns PowerPoint-presentationen här på sajten att läsa:

Presentation om evenemanget och om volontärsroller (pdf, 3,52 MB)

Typiska frågor & svar

Vad är The Tall Ships' Race

The Tall Ships' Races är en internationell havskappsegling som har arrangerats sedan 1956. I tävlingen deltar allt från stora statliga segelfartyg till mindre privata segelbåtar från många olika länder. Kappseglingen arrangeras av Sail Training International (STI) som sedan tar hjälp av värdhamnar som arrangerar hamnstoppen. Mariehamn är en av hamnarna under 2024 års tävling.

STI:s syfte och uppdrag är: Främja förståelse över nationer och kulturer genom att ge seglingsträning till unga människor runt om i världen och inspirera dem att leva ett tillfredsställande liv.

 • Vi är en ideell internationell organisation som främjar seglingsträning för ungdomar.
 • Vi möjliggör och finansierar ungdomar med olika bakgrund - särskilt de med färre möjligheter - att få utmanande upplevelser och möjligheter att utveckla livskunskaper genom att leva, arbeta och interagera tillsammans.
 • Vi arbetar med hamnar och fartyg för att ge upplevelser och bidra till värdsamhällen genom våra evenemang.
 • Vi erbjuder en inspirerande internationell kulturell upplevelse som är en kraftfull symbol för ett bättre samhälle.
Var anmäler jag mitt intresse som volontär?

Du anmäler sig som volontär digitalt. Vi tar emot anmälningar på det här sättet eftersom vi även behöver få samtliga volontärers samtycke till att vi lagrar personuppgifter enligt GDPR-regelverket. Samtidigt svarar du även på några frågor som gör det är enklare för oss att tilldela dig den roll som du önskar eller passar för. Det är enkelt att fylla i intresseanmälan även på mobiltelefonen.

VOLONTÄR - Skicka intresseanmälan

Allmänt om volontärsarbetet

Vilka roller kan man ha som volontär?

Vi behöver många olika typer av volontärer inom de olika ansvarsområden som listas nedan. I vårt digitala formulär för intresseanmälan kryssar du i vad du är mest intresserad av.

 • Event Area
 • Harbour
 • Liaison & Volunteers
 • Security & Transport
 • Social Events
 • Finance & Sponsorship
 • Marketing & media
 • Vessel Recruitment
 • Trainee Recruitment

Inom varje ansvarsområde finns personer som organiserar upp de olika volontärsrollerna.

Vilka är arbetsuppgifterna?

Det beror på vilken roll du har. För Liasion Officers, se längre ned under rubriken “Om rollen som Liaison Officer”. För andra volontärer återkommer vi under resans gång med beskrivning av roller.

Vilka språk ska man kunna tala?

Du behöver behärska svenska, men då det är ett internationellt evenemang så är engelska en förutsättning för att kunna kommunicera med våra gästande fartyg. Har du andra språkkunskaper så kommer evenemanget att vara en bra möjlighet att få använda dem då besökande fartyg kommer från hela världen.

Ska jag ha gjort något likande innan?

Nej inte nödvändigtvis. På Åland är vi vana att jobba med turism och besöksnäring och det ska vi visa upp under evenemanget genom ett professionellt och positivt värdskap. Det är viktigt att vi som jobbar med TSR sprider god stämning både bland våra besökare och med volontärer.

Arbetar man alla dagar 24-27 juli?

När vi närmar oss TSR 2024 kommer vi att  schemalägga arbetspassen. Vi uppskattar om du är tillgänglig under TSR-dagarna.

I intresseanmälan kan du berätta vilka dagar du tror dig kunna arbeta. Många roller innebär jobb redan från och med våren 2023 eftersom mycket ska planeras fram till sommaren 2024.

.

Hur får man löpande information som volontär om vad som är på gång inom evenemanget?

Vi kommer att bjuda in till några informationstillfällen och utbildningar under tiden fram till TSR 2024. Anmäler du dig som volontär informerar vi per e-post vartefter det finns viktig information att berätta om arbetet framåt med evenemanget.

 

Jobbar man ensam eller i par?

Beror på roll, men oavsett får du stöd och hjälp i arbetet.

Vad finns det för regler kring volontärskapet?

Som volontär arbetar du ideellt men du är samtidigt en representant för evenemanget. Det innebär att du även representerar våra sponsorer och i slutändan Åland som destination.

När du jobbar som volontär har du volontärskläder på dig och följer vår alkohol-och drogpolicy, dvs är nykter och drogfri.

Du får gärna delta i och besöka alla arrangemang när du inte jobbar som volontär.

Tillsammans ska vi visa upp det bästa av Åland och vi hoppas att alla volontärer vill bidra till det.

Förmåner

Får jag någon utbildning?

Vi kommer att arrangera olika träffar inför evenemanget där du får information och lär känna andra volontärer. För vissa roller kan det eventuellt tillkomma mer specifik utbildning.

Får jag betalt?

Nej, men du blir en viktig del av ett härligt team, du får erfarenheter för livet, nya vänner och en rolig upplevelse.
Som volontär får du efter genomfört uppdrag även ett arbetsintyg som du har nytta av i framtiden när du söker arbete etc. Det är en fin merit att ha på ditt CV.
Efter evenemanget ordnar vi en volontärsfest, dit alla volontärer bjuds in.

Får jag arbetskläder?

Du får volontärskläder om du är med under merparten av evenemanget. För personer som snabbt hoppar in en kort tid kommer lånekläder att finnas.

Får jag mat?

Som volontär blir du bjuden på mat. Tillsammans med Mariehamns stad kommer vi att ordna en volontärsmatsal. Vi hoppas även på ett samarbete med åländska företag.

Om rollen som Liaison Officer

Vad gör man som Liaison Officer?

Liasion Officer (LO) är den roll som vi kommer att behöva flest personer till. Varje gästande fartyg som besöker oss kommer att ha en egen utsedd LO som kontaktperson. Till de största fartygen kommer vi att ha två LO:s per fartyg. Som LO behöver man vara över 20 år, ha goda språkkunskaper och bra social kompetens.

Varje LO har en handbok som hjälpmedel under evenemanget. Den innehåller all väsentlig information, dagliga checklistor mm. Vi kommer även att ha ett bemannat kontor “Liasion Office” där du får hjälp och löpande uppdateringar.

Du är en nyckelperson för att fartygen ska känna sig välkomna och omhändertagna och för att de ska få all de information och service de behöver för att deras Ålandsbesök ska bli det bästa.

Hur gammal måste man vara?

Som LO behöver du vara minst 20 år. För vissa övriga roller kan du vara yngre eller även minderårig med målsmans tillstånd.

Hur många timmar arbetar man per pass?

Vi har inte scheman för arbetspassen ännu. De planeras av ansvarspersonen i samråd med sin grupp.

Som Liaison Officer är du kontaktperson för ditt fartyg under hela evenemanget, men vi organiserar det så att flera LO:s kan gå samman och täcka upp för varandra under evenemanget.

Till vår hjälp har vi även Liasion Office som är öppet från morgon till kväll under evenemanget. Fartygen kan även vända sig direkt dit.