TSR Mariehamn

MARITIM METROPOL I MINIATYR

Mariehamn är Nordens minsta huvudstad och Ålands enda stad. Nu är staden åter igen värdstad för Tall Ships Races 2024!

- Vi är många som har positiva minnen från folkfesten 1988, då Mariehamn senast var officiell etapphamn (host port) under Tall Ships Race, säger Björn Kalm, Chief Commercial Officer. Precis som den gången kommer vi att bli starthamn 2024. Det är vanligt att etapphamnarna besöks av cirka 100 fartyg.

Att Mariehamns stad lämnade in en ansökan om att bli värdstad för arrangemanget byggde på ett initiativ från Åländska Segelsällskapet (ÅSS). Föreningen har tidigare hållit i arrangemang för fredliga segeltävlingar för stora fartyg vid fyra olika tillfällen under slutet av 1980-talet och i början av 2000-talet. De tre senaste har varit mindre evenemang i och med att Mariehamn inte har legat som hamn på själva tävlingssträckorna.

1988 - Cutty Sark Tall Ships Races (TSR host port)

2000 - Cutty Sark Tall Ships Races (TSR cruise in company)

2003 - Sail Pommern

2007 - Cruise Mariehamn

Mariehamns stad är avtalspartner och värdsstad för Tall Ships Races i Mariehamn. Åländska Segelsällskapet r.f. (ÅSS) producerar evenemanget i nära samarbete med Mariehamns stad, Mariehamns hamn och andra myndigheter, sponsorer och organisationer för att uppfylla kraven från Sail Training International.

Fakta om Mariehamn

  • Area: 11.6 km² (plus vatten 10 km²)
  • Invånarantal: ca 11 700
  • Registrerade företag: ca 1 000
  • Grundat: 1861 när Finland var en del av Ryssland
  • Kuriosa: Mariehamns stad är första kommunen i Finland som har den internationella certifieringen ISO14001, för sitt arbete med organisationens miljöpåverkan.