Segla som trainee

TA CHANSEN, BLI TRAINEE!

Drömmer du om att få segla på ett riktigt stort fartyg? Uppleva frihetskänslan när man för fulla segel klyver havets vågor ute på öppet hav? Eller vill du besöka nya ställen, vara med om fantastiska naturupplevelser och få nya vänner?

Som en del av Tall Ships Races Mariehamn 2024 hjälper vi dig som är mellan 15 och 25 år med att mönstra på ett segelfartyg och segla en sträcka i Tall Ships Races. För att åka ut som trainee behöver du inte ha någon tidigare erfarenhet av segling! Du behöver bara ha ett giltigt pass och kunna prata och förstå lite engelska.

Vi återkommer här och på vår Facebook och Instagram när vi har mer information att ge om antal platser som du kan ansöka om och för vilka segeltävlingar och sträckor.  

Frågor? Kolla in vår Q&A! 

Vad gör en trainee?

En trainee är en ungdom med ingen eller begränsad erfarenhet av segling och livet till sjöss. När man är trainee ges man möjligehet att få lära sig mycket om vad segling och segelfartyg innebär. Är man trainee under Tall Ships Races får man både segla ett race och delta i hamnfestligheterna.

Som tranee ingår du i ett vaktsystem och förväntas att delta aktivt i alla sysslor ombord, allt från att hantera segel, stå till rors till att laga mat eller skrubba däck. En trainee får mer praktisk kunskap om segling, navigering och underhåll men ocksp möjlighet att lära känna nya människor och kulturer.

Hur många dagar tar en resa?

En sträcka i Tall Ships Races tar mellan fem och åtta dagar att segla, beroende på väder och vind. Utöver racet ingår även hamnbesök, som vanligtvis varar mellan tre till fyra dagar. Åker man som trainee ska man räkna med att åtminstone tio dagar går ut för hela äventyret.

Vilket fartyg kan jag få segla på?

Det finns ännu inte en lista på alla fartyg som kommer vara med under 2024. Men du kan läsa mer om de som brukar vara med och är anmälda till kommande tävlingar på sidan Vessels - Sail On Board (sailtraininginternational.org)

När det väl blir dags för anmälan och du har preferenser på vilket fartyg du skulle vilja segla på? Då ska vi göra vårt bästa för att möta dina förväntningar, men antalet platser på fartygen är begränsade och det är inte säkert att du kan få mönstra på ditt förstahandsval. 

När och var hålls Tall Ships Races 2021?

Tall Ships Races 2024 seglas på Östersjön och äger rum mellan 27 juni och 5 augusti och seglas mellan följande städer. Datumen visar när evenemangen hålls i land.

 • Klaipeda, Litauen 27–30 juni
  Race 1
 • Helsingfors, Finland 4–7 juli
  Cruise in Company
 • Tallinn, Estland 11–14 juli
  Race 2
 • Åbo, Finland 18–21 juli
  Race 3
 • Mariehamn, Åland 24–27 juli
  Race 4
 • Szczecin, Polen 2- 5 augusti

Läs mer om kommande segelfartygstävlingar på Events - Sail On Board (sailtraininginternational.org)

Vad kostar det?

Det finns ett begränsat antal sponsorplatser som kan sökas. När man kunde söka platser till Tall Ships Races 2021 blev kostnaden, tack vare våra sponsorer, 300 euro för dig när du deltar i äventyret. Då skulle allt från mat ombord till resa från Åland tur och retur till fartyget ingå. Värdet är mellan 1500-2000 euro beroende på fartygets storlek och sträckans längd. Vad kostnaden blir för att vara trainee under Tall Ships Races 2024 måste vi få uppdatera med senare.