fbpx

Evenemang

AKTIVITETER I HAMN OCH STAD

Här kommer vi att publicera mer information om vad som händer 22-25 juli 2021.

Den internationella havskappseglingen Tall Ships Races kommer till Åland den 22-25 juli 2021. 100-tals fartyg i fyra olika storleksklasser – från de riktigt stora råriggarna i A-klassen till de betydligt mindre enmastade D-klassbåtarna – går i mål i Mariehamn den 22 juli efter att ha tävlat mot varandra ända från Tallinn. Sedan stannar de fram till den 25 juli då starten går i racet mot Szczecin i Polen.

Under dessa dagar väcks Ålands stolta segelsjöfartshistoria till liv igen och det blir folkfest i staden. Som besökare kan du ta del av många spännande evenemang som avlöser varandra medan fartygen och de tusentals besättningsmedlemmarna gästar Mariehamn. Upplev folkvimlet i västra hamnen, ät gott, njut av sång- och musikuppträdanden, delta i spännande aktiviteter och lär dig mer om segelfartyg och sjöfart!

Tillsammans med våra samarbetspartners kommer vi att ha en gemensam vision för ett hållbart evenemang. Miljötänket för Tall Ships Races 2021 kommer att sträcka sig från återanvändbara vattenflaskor, så att besökare kan välja kranvatten från vattenstationer i stället för vatten på flaska, till att hela evenemanget körs på 100% förnybar energi. Evenemanget är redan kranmärkt. Du kommer att hitta det bästa Åland har att erbjuda i hantverk och mat.

Vårt evenemang kanske inte kan tävla med antal besökare men med närhet och engagemang. Speciellt hoppas vi att denna litenhet kommer att uppmuntra vänskap mellan ungdomar när fartygen vilar sida vid sida i hamnen.

Åland är ett självstyrt och demilitarierat område. De första valen till parlamentet hölls 1922, och medlemmarna samlades för sin första session den 9 juni. Den dagen firas nu som Ålands självstyrelsedag.

Åland kommer att fira sitt 100 års jubileum med början i juni 2021, firandet kulminerar den 9 juni 2022. Så alla som deltar i Tall Ships Races i Mariehamn får chans att vara med och fira Ålands hundraårsjubileum.