Sjöfartsmuseet & havets folk – det maritima arvet lever vidare

Åland bär på ett långt och rikt lokalt sjöfartsarv, ett arv som både är mycket internationellt och i grunden socialt och kulturellt. Sjöfartsmuseet har en betydande roll i bevarandet av den åländska maritima historian.

The Tall Ships Races syfte är att föra vidare kunskapen om segelfartyg och segling runt om i världen och är därmed starkt förankrat i samma syfte som sjöfartsmuseets. Syftet med organisationen Sail Training International, organisatören av The Tall Ships Races, handlar just precis om en social, kulturell och unik upplevelse till havs för ungdomar. Hanna Hagmark, Senior Advisor för The Tall Ships Races och Museichef på Ålands sjöfartsmuseum betonar vikten av att bevara, återberätta och föra vidare betydelsen som sjöfarten har haft för det åländska samhället. 

Syftet med själva museet är att föra vidare och bevara Ålands sjöfartshistoria, både det materiella och immateriella arvet som det lämnade efter sig – Hanna Hagmark (VD & museichef)

Den åländska sjöfarten har definierat och påverkat det åländska samhället i flera hundratals år och har en stark koppling till den åländska identiteten. På Åland är och har sjöfarten varit en otroligt viktig del av vardagen både kulturellt, socialt och ekonomiskt

Sjöfartsmuseet – ett museum i världsklass med stark lokal förankring.

Sjöfartsmuseet har man möjlighet att bekanta sig med personliga berättelser om livet till havs. Historierna förstärks av alla de bevarade personliga föremålen.  Åland hör till ett av få ställen i världen där historier om världsomseglingar och långa resor till havs ligger så pass nära historien att de ännu berättas om dem i första person, och många känner personligen någon som varit med och seglat på de stora fartygen. 

Åland och Mariehamn har haft en unik position som “the home of the windjammers” under en lång tid  och Mariehamn var under en tid hemmahamnen för världens sista stora segelfartygsflotta 

 

Mariehamn har haft en unik position i världen som den sista hemmahamnen för världens största segelfartygsflotta. Hela staden är uppbyggd kring sjöfart på grund av dess strategiskt fördelaktiga läge. Under 1920 och 1930 talet kom aspirerande sjömän till Mariehamn i hopp om att få en plats ombord på ett av de alla skepp som låg i västra hamnen över vintern och väntade på sin nästa voyage söderut. Sjömännen kom antingen för att få sitt sjömanscertifikat eller helt enkelt bara för att uppleva ett äventyr utan like. 

Sjöfartsmuseet tar form

Efter andra världskriget började segelfartygens epok sakta nå sitt slut, men redan under 1920-talade började sjökaptenen Carl Holmqvist samla föremål kopplade till Ålands sjöfartshistoria.  Holmqvist insåg snabbt att uppgiften var alldeles för stor och därför tog han initiativet till grundandet av Ålands Nautical Club år 1935. Ålands Nautical Club hade som sin främsta uppgift att bygga och driva ett sjöfartsmuseum. Samma år, 1935, bestod Gustaf Eriksons flotta av femton råseglare och åtta nordsjöseglare, vilket redan under denna tid var mycket ovanligt.

Havets folk – vår väg är havet

Än idag är sjöfarten en viktigt del av det åländska näringslivet på många sätt, det går inte att missta sig om havets inverkan på det åländska samhället. Skeppsredaren och segelfartygs-konungen, Gustaf Erikson, lade grunden till det åländska välståndet.  Sjöfartsmuseet erbjuder besökaren en historisk upplevelse i form av personliga historier, föremål, aktiviteter och fartygsmiljöer byggda med originalmaterial och originalinredning. Ett besök på museet är en upplevelse som speglar sjöfartens roll och tyngd i det åländska samhället genom att på en interaktivt och spännande sätt återberätta historien om det åländska maritima arvet.

På museet finns även en hel del kuriosa från världens alla hörn att bekanta sig med. Sjömännen hämtade under årens lopp med sig allt från vackert porslin och souvenirer till en unik och äkta sjörövarflagga.  Intill museet ligger Pommern vid sin docka, Ålands mest kända och älskade landmärke som symboliserar havet och den långa åländska sjöfartshistorian. Stig ombord på Pommern och upplev historiens vingslag. 

The Tall Ships Races är världens största race för segelskepp.

Om du är mellan 15 och 25 år gammal har du möjlighet att uppleva den storslagna och obeskrivliga  känslan att segla ett skepp. Som besökare under evenemanget kan du känna historiens vingslag när 100-tals skepp kastar ankar i Västra Hamnen, precis intill Pommern och nedanför Sjöfartsmuseet. 

Segla med Tall Ships Races – var med och skapa en bit åländsk sjöfartshistoria!