Rödhamn – den sista trygga hamnen innan öppet hav

Rödhamn – den sista trygga hamnen innan öppet hav

Rödhamn, som idag är en populär gästhamn för båtfolk som drivs av det Åländska Segelsällskapet, har i hundratals år varit ett skyddad hamn för sjöfarare från både öst och väst. I skydd av Rödhamns klippor har otalgia fartyg genom historien sökt skydd i stormar och dåligt väder. Detta är och var den sista trygga hamnen innan man seglade ut på öppet hav.

Ön, eller öarna Långö, Gloskär, Ljungskär och Rödö, som Rödhamn består av, kantas av en lång och spännande historia. På grund av Rödhamns unika läge bär Rödhamn på många minnen och historier. Ibland fick sjömännen vänta i flera veckor på bättre väder, vilket har lämnat sina spår på öarna. På Rödö finns ruinerna av ett sjöfararkapell, kapellen var en vanlig syn längs med farlederna speciellt under medeltiden

Ute på Rödhamn, på Gloskär, fanns i tiderna en krog. Krogen verkade från 1750 till 1920-talet och serverade mat för de passerande sjömännen. Precis som ute på Kobba Klintar, fanns e aktiv lotsverksamhet på ön. Verksamheten på lottstationen upphörde 1928. Lotsarna som bodde ute på Rödhamn fick uppleva många dramatiska händelser, den mest dramatiska var när ångaren Skiftet gick på en mina precis utanför och händelsen urartade i en kraftig explosion. Utöver lotsarna bodde fyrvaktarna med sina familjer ute på Rödhamn.

Kom för egna segel (eller egen motor) till The Tall Ships Races nästa sommar, stanna en natt på Rödhamn och njut av skärgårdsidyllen där ute. I hamnen finns en miljöstation med sortering, toaletter, vedeldad bastu och ett café med både vin och ölrättigheter.