Stolt värdstad 2021

Idag meddelade den internationella organisationen bakom Tall Ships Race att Mariehamn blir en av städerna i tävlingen 2021.

– Äntligen! Beslutet från Sail Training International har dragit ut lite på tiden, men de bekräftade tidigt till oss att vårt anbud var komplett och svarade på allt de behövde veta för att kunna göra sitt val, berättar stadens kanslichef Emma Dahlén.

Att Mariehamns stad lämnade in en ansökan om att bli värdstad för arrangemanget bygger på ett initiativ från Åländska Segelsällskapet (ÅSS). Föreningen har tidigare hållit i arrangemangen Cutty Sark Tall Ships Races 1988, Cutty Sark Tall Ships Races 2000, Cruise Pommern 2003 och Sail Mariehamn 2007. De tre sistnämnda har varit mindre arrangemang i och med att Mariehamn inte har legat som hamn på själva tävlingssträckorna.

– Vi är många som har positiva minnen från folkfesten 1988, då Mariehamn senast var officiell etapphamn under Tall Ships Race, säger Björn Kalm som har lett gruppen bakom ansökan. Precis som den gången kommer vi att bli starthamn 2021. Det är vanligt att etapphamnarna besöks av ca 100 fartyg.

Tall Ships Race 2021 kommer att avgöras genom tre deltävlingar

Den första tävlingssträckan går mellan Klaipeda och St. Petersburg, följt av s.k. Cruise in Company till Tallinn. Den andra tävlingssträckan går mellan Tallinn och Mariehamn. Startskottet för den tredje tävlingssträckan avfyras utanför Mariehamn, då fartygen sätter fart mot Szczecin. Evenemanget i Mariehamn pågår från torsdagen den 22 juli till söndagen den 25 juli.

– Nu kommer vi inom ÅSS att börja bygga upp en evenemangsorganisation. Det kommer att behövas många funktionärer, för väldigt olika uppgifter. Det finns absolut inte något krav på seglingskunskap eller medlemskap i ÅSS, betonar projektledaren Mari Rosenqvist. Om man lockas av att finnas med i internationella sammanhang och att hjälpa till så finns det helt säkert en roll att fylla. Det går bra att e-posta sin intresseanmälan till tsr2021@segel.ax

Segelfartygsstiftelsen i Finland (STAF), som är medlem i Sail Training International, gratulerar Mariehamns stad. Vår önskedröm, ett Tall Ships Race evenemang i hemmahamnen för många av vetetradens fartyg, blir nu verklighet! Vi ser fram emot ett fruktbart samarbete under de kommande åren, säger STAF:s vd Stefan Abrahamsson.

Kalender 2021

Klaipeda söndag 27 juni – onsdag 30 juni
Race 1
St Petersburg onsdag 7 juli – lördag 10 juli
Cruise in Company
Tallinn torsdag 15 juli – söndag 18 juli
Race 2
Mariehamn torsdag 22 juli – söndag 25 juli
Race 3
Szczecin lördag 31 juli – tisdag 3 augusti